Kooperativer og “fair trade”, hvad er det?
Og hvorfor er Just Coffee ikke fair trade certificeret?
Når vi taler om “fair trade”, henviser vi ikke til den model, som lægger vægt på branding, licensaftaler og minimumsstandarder. Vi anerkender værdien af at lokke store kaffeselskaber til at indkøbe blot en del af deres kaffe til minimumsstandarder for dermed kunne kalde en del af sortimentet fair trade, men det er ikke den måde, vi gør det på. Den omtalte model har meget at gøre med markedsføring, så de store firmaer ser etisk bedre ud. Men i virkeligheden tjener de primært på ikke fair trade kaffe. Vi her ved Just Coffee mener ikke, at den model leder til grundlæggende forandring.
I vores arbejde har det gjort indtryk på os, at mange kaffedyrkere giver udtryk for, at fair trade minimum modellen ikke er fair. I stedet for at forsøge at arbejde med det system, som vi ikke er tilfredse med, har vi derfor valgt at prøve at bygge en model, som kommer tættere på udtrykket “fair”.
Vi vil hellere prøve at lave retfærdig handel på en måde, der er mere ægte/ærlig. Fair trade er mere end et mærke eller et sæt regler. Vi mener, at der skulle være en mulighed for at ændre den globale økonomi til noget, der sætter menneskers velfærd foran virksomheders fortjenstmargen.
Der er mange udfordringer i at implementere vores idealer. Vi har lige fra starten opnået at blive 100 procent økologisk certificeret. Og alle vores kaffer har altid været købt efter fair trade principper. Men vi vil gerne gøre det bedre, og vi arbejder hele tiden på at forbedre os alle steder.
Vi har fem mål som vi arbejder mod, når det gælder om en bæredygtig handel:
Minimumsprisen skal være højere end minimum fair trade standard.
2.
Mange kaffekooperativer mangler penge, lige når de starter høstsæsonen. Vi vil gerne kunne betale noget af kaffens pris forud for høsten, så kooperativets medlemmer lettere kan komme igennem den ellers vanskelige økonomiske periode.
3.
Langsigtede forhold med kooperativer - vi har ikke lyst til at købe fra forskellige kooperativer hvert år. Det giver bedre mening både for os og kooperativerne, hvis vi alle kan regne med, at vi handler med hinanden hvert år.
4.
Vi køber kun økologisk certificeret kaffe, og vi tror på, at økologiske dyrkningsmetoder er bedst for miljøet der, hvor kaffen dyrkes. Vi anerkender, at det ikke altid kan betale sig for de mindste producenter at være økologisk certificerede, men som virksomhed har vi valgt kun at købe økologisk certificeret kaffe.
5.
Vi fortrækker at købe kaffe fra kooperativer, der består af små familier. Og vi vil rigtig gerne støtte kooperativer, der hjælper småbønder med at blive på / eje deres egen jord.
Vi ser frem til at finde effektive løsninger til at nå disse mål. Det er en spændende udfordring at være en lille virksomhed med høje mål og idealisme.