trees.png
uk1.jpg
skygge-topleft.jpg

Nyheder

  1. 20.08.2019
  2. Etiopisk kaffe to slags: Del 1, vasket kaffe
  3. Helt overordnet afhænger kaffens smag af, hvilken type bønne det er, jordbundsforhold, voksehøjden, hvordan og hvor meget den ristes, hvor meget kalk, der er i vandet, hvordan den brygges, osv. 


    Grunden til, at vi har disse to bønner er fordi den ene er Natural og den anden er Vandbehandlede bønner - det vil sige bønnerne er taget ud af kaffefrugten med den tørre og den våde proces. Etiopien er det eneste land, hvor vi har to leverandører.  


    Behandlingsmåden påvirker smagen


    De bønner vi sælger under navnet “Ethiopia Mellemristet”, kommer fra et kooperativ, der hedder Shilicho,  som ligger i Darra-provinsen ca. 300 km. syd for Addis Ababa - Etiopiens hovedstad. Når kaffefrugterne er høstet, får de bønnerne ud med vandbehandlingsmetoden.

    Shilicho ligger på 1.800-1.900 meters højde, og det er arabica-bønner. Her i juli har vi i øvrigt fået leveret de nye bønner fra høsten 2019.  


    Kafferistning for begyndere


    Kaffen vokser på meterhøje buske, som producerer smukke røde “kirsebær” - som man kan se på billedet, som netop er taget på Shilicho. Kaffebønnen er indkapslet i mange lag - som kaldes: Sølvskind, pergament (pergamino), pektin, frugtkød og ydre skin. Inde i kirsebæret er der normalt to frø - bønnerne - det er dem, vi rister og som bliver til din kaffe. 


    Ripe-cherries

    Der er to måder at få bønnerne ud af kirsebæret. På Shilicho bruger de den våde metode, også kaldet Vådbehandling (Wet Milling). Næste uge kommer del to, som beskriver den anden metode, som kaldes den tørre metode (Natural). 


    Vådbehandlet (vasket) kaffe får først fjernet “kirsebærets” kød mekaniskt - med en metode der kaldes afpulpning (depulping). Derefter fermenteres resten, så det bliver nemmere at fjerne det resterende frugtkød, sukkerstof og pergamino fra bønnerne. Denne rensning gøres ved, at man “vasker” bønnerne i store betonkar, sådan som man kan se på videoen. Dette giver en kontrolleret fermentering i modsætning til den tørre metode, hvor “kirsebærrene” får lov til at fermentere i 30 dage.


    Videoen er optaget af Patrick fra Just Coffee ude på Shilicho.  


    Derefter tørres bønnerne i solen. I Etiopien er der tradition for at tørre bønnerne på store borde (raised beds), som man også kan se på videoen.  


    Gennemsigtighed fra producenten til din kop


    Just Coffee - er retfærdig kaffe hele vejen fra marken i Etiopien til din kaffekop. Vi står inde for hele processen, for vi har fulgt den fra producenten til din kop.  


    Mange hænder


    På videoen kan man se, at der er mange hænder i gang. For danske forhold virker dette ikke effektivt. Det er måden, de prioriterer i mange af de kooperativer, vi køber vores kaffe - de ønsker at få så mange mennesker i arbejde som muligt. 


    Når du køber denne etiopiske kaffe, så er du med til at holde alle disse mennesker i arbejde.      


    Relevante links 


    https://www.justcoffee.dk/Kaffe.101/Ethiopia-kaffe.3.aspx

    http://www.sidamacoffee.com/

facebook2.jpg

Køb vores kaffe

statskontrolleret.jpg
skygge-topright.jpg
bund.png

Indstillinger for cookie-samtykke